Bevalling en geboorte

De bevalling en geboorte is een gebeurtenis die je je leven lang zal bijblijven. Op welke manier het ook zal gebeuren; dit is de geboorte van je kindje.

Je hele lichaam werkt hard om je kindje geboren te laten worden. Het proces laat zich niet sturen door een plan, je bent wat dat betreft niet meer ‘in control’. Het is belangrijk om je bevalwensen besproken te hebben met de mensen die je ondersteunen tijdens de bevalling, maar besef je dat dit wensen zijn. Dat kan je kracht en rust geven, daarnaast kunnen de aanwezigen je ondersteunen om er een prettige geboorte van te maken.
Bevallen is overgave,
go with the flow.

De oerkracht in je lichaam is ontzettend sterk en wijs, het leidt je kindje naar buiten.
Je overgeven en het
ontspannen ontvangen draagt bij aan ontsluiting.

Soms is het nodig dat er wordt ingegrepen, als je lichaam of kindje het zwaar hebben.

Of er komt een moment dat je wil stoppen met de bevalling, dat het onmogelijk voelt. Bespreek je gevoelens van angst en onmacht zodat je het niet alleen hoeft te dragen, de aanwezigen kunnen je steunen.

Vertrouw op de oerkracht van je eigen lijf en wijsheid van je kindje. Dit is jullie eerste grote samenwerking.

Daarna de ultieme prijs: de geboorte! Je kindje, klein, nat en warm. Jullie beide totaal onder de indruk van de bevalling en dan de ontmoeting. Soms voelt het onwennig of ben je nog een beetje afwezig, soms is het een openbaring.

Er is geen goed of fout.